Vruchtbaarheid

Als vrouw heb je te maken met een cyclus. Tijdens deze cyclus heb je een aantal vruchtbare dagen. Vrij je tijdens deze meest vruchtbare periode dan heb je een grotere kans dat er een eicel bevrucht wordt. Als je weet wanneer je het meest vruchtbaar bent dan is dat van grote invloed op hoe snel jullie zwanger kunnen raken.

Vruchtbaarheid van de vrouw

Als vrouw heb je bij je geboorte je eicellen al in je lichaam zitten. Vanaf het moment dat je voor het eerst ongesteld wordt tot het moment dat je in de overgang komt ben je vruchtbaar. De vruchtbaarheid van de vrouw neemt naarmate de leeftijd vordert af.

Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van 2 à 3 dagen voor de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je je eisprong (ovulatie) hebt. Je ovulatie periode kan je berekenen of je kan het herkennen aan bijvoorbeeld vollere borsten, lichte pijn in de onderbuik of een wat hogere lichaamstemperatuur.

Vruchtbare periode berekenen

De cyclus van de vrouw is ongeveer 28 dagen. De ene vrouw is regelmatiger ongesteld dan de andere vrouw. Sommige vrouwen kunnen hun eisprong voelen maar dit is niet altijd het geval. Het is daarom goed om te achterhalen hoe jouw cyclus verloopt. Dit kan je doen door een menstruatiekalender bij te houden. Zo schep je meer duidelijkheid over wanneer je ovulatie dagen zijn. Je ovulatie is namelijk meestal in het midden van je cyclus.

Heb je een onregelmatige cyclus dan kan een ovulatietest soms duidelijkheid geven. De test is alleen niet voor iedereen bruikbaar. Heb je bijvoorbeeld PCOS, ben je boven de veertig of ben je vervroegd in de overgang dan kan de uitslag een onterechte positieve uitslag geven.

Ook kan je doormiddel van het bijhouden van je temperatuur zien wanneer je ovulatiedagen zijn. Probeer elk ochtend op een vast tijdstip je temperatuur op te meten. De dag na de ovulatie is je temperatuur iets hoger (minimaal 0,2°C). Dit houdt ongeveer 3 dagen aan. Zo zie je dus wanneer je eisprong heeft plaatsgevonden.

Vruchtbaarheid van de man

Een man is zijn hele leven vruchtbaar. Hij maakt zijn hele leven zaadcellen aan en heeft geen cyclus. Maar zijn mate van vruchtbaarheid speelt wel ook een grote rol in het proces. Als de man een leefstijl heeft van roken, alcohol en drugs gebruik heeft, zal dit invloed hebben op zijn vruchtbaarheid. Ook zijn conditie of zijn werk kan van invloed zijn op zijn vruchtbaarheid en dus jullie kans op een zwangerschap.

In verwachting?

Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces

×