Vertellen
Wettelijk ben je verplicht om tot uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Uiteraard is het voor je werkgever fijner als je dit eerder vermeld zodat hij/zij een vervanger voor jou kan regelen.
Controles
Je krijgt zodra je het aan je werkgever hebt verteld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en zwangerschapsverlof. Daarnaast moet je de gelegenheid krijgen om naar de controles van de verloskundige of gynaecoloog te gaan, ook onder werktijd.
Zwangerschapsverklaring
Je werkgever heeft een zwangerschapsverklaring nodig om een zwangerschapsuitkering aan te vragen. Deze verklaring maken wij direct na de termijnecho voor je en uploaden wij in je bijlage van je eigen dossier.
Zwangerschapsverlof
Het totale verlof duurt 16 weken. Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan maar je bent verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Je hebt dus minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt. Met je zwangerschapsverklaring kun je je verlof aanvragen. Als je in loondienst bent, krijg je een zwangerschaps- en bevaluitkering die gelijk is aan je salaris.
Zzp-er
Ben je zelfstandige, dan gelden er andere regels dan wanneer je in loondienst bent. Wanneer je als zelfstandige werkt dan moet je bij de UWV een uitkering aanvragen. Je hebt recht op 16 weken uitkering. Elke week krijg je een uitkering voor 5 werkdagen. Je hebt altijd recht op 10 weken uitkering ná de bevalling. De hoogte van je uitkering hangt af van je inkomen in het kalenderjaar voordat je zwanger werd. De uitkering is nooit hoger dan het minimumloon.
Ouderschapsverlof
Na je zwangerschaps- en bevallingsverlof, kun je ook ouderschapsverlof opnemen. Je hebt recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. De uitkering is 70% van het dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat je deze 9 weken opneemt in het eerste levensjaar van het kind. Alleen ouders die in loondienst werken hebben recht op gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Als twee ouders in loondienst werken, hebben beide ouders recht op het gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Na afloop van de verlofperiode heb je het recht om weer te gaan werken voor het aantal uren dat in je arbeidsovereenkomst staat. Het opnemen van ouderschapsverlof verandert hier niets aan.