Wat te regelen

Tijdens je zwangerschap en kraamtijd zijn er naast het zorgen voor je zelf en het genieten van je kleintje ook een aantal praktische dingen die geregeld moeten worden.

Achternaam
Wanneer je niet getrouwd bent en niks regelt krijgt de baby automatisch de achternaam van de (biologische) moeder. Wil je de naam van de vader gebruiken, dan zullen jullie dit samen voor de geboorte van jullie kindje moeten regelen bij het gemeentehuis.

Erkenning
Wanneer je als man je kind wilt erkennen en dus officieel het vaderschap van het kind op je wilt nemen, zal je hiervoor erkenning moeten regelen. Samen met je partner ga je naar het gemeentehuis (van de gemeente waar je bent ingeschreven) om de akte van erkenning van de ongeboren vrucht op te laten maken. Je kunt dan ook samen kiezen welke achternaam de baby krijgt. We adviseren om de erkenning voor de 24e zwangerschapsweek te regelen.

Door de erkenning van het kind is de vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor moet hij eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Dit kan pas na de geboorte en moet aangevraagd worden bij de kantonrechter.

Als een vrouw en een man getrouwd zijn en samen een kind krijgen, is erkenning niet nodig. De echtgenoot van de moeder wordt door de wet automatisch beschouwd als de vader. Ook als hij niet de biologische vader van het kind is.

Bij een geregistreerd partnerschap is erkenning van een kind net als bij getrouwde stellen, automatisch geregeld.

Kraamzorg
Na de bevalling heb je kraamzorg nodig. Dit is zorg voor moeder, kind en het gezin in de eerste week na de bevalling. De kraamverzorgende komt tijdens en/of na de bevalling zorg verlenen aan jou en je baby. Vraag al aan het begin van de zwangerschap (liefst voor 16 weken) kraamzorg aan. Je kunt je aanmelden bij een kraamzorgbureau van je eigen keus. Kijk voordat je je aanmeldt bij een kraambureau of je zorgverzekeraar een contract heeft met het kraambureau. In deze regio zijn veel verschillende kraamzorgorganisaties actief. Je bent vrij om een kraambureau te kiezen die bij jou past. Naast de grote bureaus zijn er ook kraamverzorgende die als zelfstandige werken en kleinschalige zorg aanbieden.

Apotheek
Het is belangrijk om aan je apotheek door te geven dat je zwanger bent. Je apotheek is de plek waar ze weten welke medicijnen je wel en niet mag gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Dit geldt voor medicatie die je al voor de zwangerschap gebruikte, maar ook voor medicatie die je tijdens de zwangerschap gaat gebruiken. Haal je zelf medicijnen of homeopathische middelen bij de apotheek of drogist, dan moet je altijd vragen of je dit middel mag gebruiken tijdens de zwangerschap.

Verzekering
Je verzekering vindt het prettig om te weten dat je zwanger bent. Kijk ook kritisch waarvoor je allemaal verzekerd bent, denk hierbij aan het aantal uren kraamzorg, couveuze nazorg, hoogte eigen bijdrage poliklinische bevalling, lactatiekundige ed.

Kraampakket
Vergeet niet ook een kraampakket aan te vragen, dit kan meestal via je zorgverzekeraar. Mocht dit niet kunnen dan kun je zelf bij de drogist de benodigde spullen halen. Wat je nodig hebt vind je op de lijst “inhoud kraampakket en baby uitzet”

Keuze waar te bevallen
In Nederland kun je, wanneer je gezond bent en de zwangerschap goed verloopt, kiezen waar je wilt bevallen. Bij ons zijn er de volgende mogelijkheden:

Bij het IJsselland ziekenhuis vinden ze het fijn als je je van te voren inschrijft. Wanneer je daar nog niet bekend bent moet je even langs met een geldig legitimatiebewijs en je pasje van je zorgverzekering. Wanneer je al bekend bent in het ziekenhuis dan kun je je vaak via het internet of telefonisch aanmelden.

Bij het Sint Franciscus Gasthuis hoef je je niet van te voren in te schrijven.

Gelukkig komt het niet vaak voor, maar het kan gebeuren dat het ziekenhuis waar je graag zou bevallen op het moment dat je echt gaat bevallen vol ligt of dat de verkeerssituatie dusdanig is dat het niet haalbaar is om binnen aanzienlijke tijd in het ziekenhuis te zijn. Samen zullen we dan kijken wat de beste uitwijkmogelijkheid is voor dat moment.

Geboorte aangifte

Je doet aangifte van de geboorte bij de burgerlijke stand in de gemeente waarin je kind is geboren. Aangifte doen van de geboorte is verplicht. Als vader of moeder moet je aangifte doen van de geboorte van je kind. Wanneer jullie geen aangifte kunnen doen dan moet iemand die aanwezig was bij de geboorte aangifte doen. Je moet binnen 3 (werk)dagen na de bevalling aangifte gedaan hebben, de geboortedag zelf niet mee gerekend.

Wat neem je mee?

  • Geldig paspoort of ID-kaart van degene die aangifte doet (woon je in de gemeente waar je aangifte doet dan is een rijbewijs ook goed).
  • Geldig paspoort of ID-kaart van de moeder van de baby (woont de moeder in de gemeente waar je aangifte doet dan is een rijbewijs ook goed).
  • Geboortebericht van de verloskundige of arts (niet verplicht).
  • Akte van erkenning (als de baby voor de geboorte is erkend).
  • Akte van naamkeuze (als er bij de erkenning voor de geboorte is vastgelegd welke achternaam jullie kindje krijgt).
  • Trouwboekje (Als jullie getrouwd zijn. Jullie kindje kan dan bijgeschreven worden in het trouwboekje, dit is echter niet verplicht).

Borst of Flesvoeding
De keuze voor welke voeding je zo meteen, na de bevalling, wilt gaan geven, is iets om goed over na te denken. Borstvoeding wordt  door De WHO en Unicef gezien als de beste voeding voor een pasgeboren baby. Ook voor de moeder zijn er veel (gezondheid-)voordelen bij het geven van borstvoeding. Ons advies is dan ook voor (nagenoeg) iedereen om te starten met borstvoeding.

Maar er kunnen redenen zijn waarom dat bij jou niet gaat of dat je dat niet wilt en je zal kiezen voor flesvoeding.

Welke keuze je ook maakt, kies wat goed voor jou voelt. Wij zullen zorgen voor goede begeleiding en wij kunnen je over beide opties informatie geven.

Kinderopvang
Er zijn verschillende mogelijkheden voor kinderopvang. Misschien heb je wel een vader of moeder, schoonmoeder of schoonvader die bereidt is om een dag per week op te passen. Je kunt je kindje naar een gastouder brengen of er kan een gastouder bij jou thuis komen oppassen. Of wellicht kies je voor een kinderdagverblijf. Op tijd hier over nadenken en een plan maken is verstandig. Soms duurt het voor je de juiste gastouder of kinderdagverblijf gevonden hebt. Of is er geen plekje vrij als jij dat nodig hebt.

In verwachting?

Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces

×