Miskraam

Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is het bloedverlies onschuldig en stopt het vanzelf. Maar een zwangerschap gaat helaas niet altijd goed en het bloedverlies kan dus ook eindigen in een miskraam. Dit is verdrietig. Meestal gaat een miskraam gepaard met flinke menstruatie krampen of weeën achtige pijn. Je kan zelf niks doen om een miskraam tegen te houden of te voorkomen. Doorgaans was er in aanleg iets niet goed met het embryo. Een miskraam kan op verschillende manieren verlopen. Je kan kiezen tussen afwachten op het spontane beloop of het laten weghalen door middel van een curettage.

Afwachten
Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang; soms duurt dit langer, zelfs tot een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. In totaal kan de miskraam zo’n 10 dagen duren. Hierna kan je nog 1 tot 6 weken wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.

  • Voordelen van afwachten: 
    De meest natuurlijke manier is een spontaan beloop af te wachten. Je vermijdt hiermee de eventuele complicaties van een curettage. Het verdriet kan thuis beleefd worden met je partner of andere mensen om je heen die je kunnen steunen.
  • Nadelen van afwachten: 
    Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Wel kan afwachten emotioneel zwaar zijn omdat je niet weet wanneer de miskraam op gang komt. Dit kan een paar dagen zijn maar ook een paar weken. Ook kan door ruim bloedverlies of pijn of door een incomplete miskraam later alsnog een curettage nodig zijn. Zwangerschapsverschijnselen blijven vaak aanwezig zolang er zwangerschapsweefsel in de baarmoeder aanwezig is.

Curettage
Bij een curettage verwijdert de gynaecoloog via een dun buisje (vacuümcurettage) of schrapertje (curette) via de schede en de baarmoedermond het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. Dit kan onder algehele narcose plaatsvinden of onder lokale verdoving, afhankelijk van het ziekenhuis. Bespreek dit met je gynaecoloog. Eventueel kan de miskraam worden opgewekt door middel van tabletten.

  • Voordelen van curettage: 
    Minder onzekerheid dan bij afwachten en minder verstoring van het normale leven.
  • Nadelen van curettage: 
    Een curettage is een medische ingreep. Een zeldzaam voorkomende complicatie is het syndroom van Asherman: hierbij ontstaan verklevingen aan de binnenzijde van de baarmoeder. Deze kunnen de vruchtbaarheid nadelig beïnvloeden en deze verklevingen moeten door middel van een operatie worden verwijderd in een later stadium.
    Een enkele keer komt een perforatie voor: het slangetje of de curette gaat door de wand van de baarmoeder. Meestal heeft dit geen gevolgen, maar soms is het verstandig een extra nacht in het ziekenhuis te blijven. Vaak krijgt u dan antibiotica.

Lichamelijk herstel
Meestal herstel je snel na het doormaken van een miskraam of een curettage. Het is verstandig met vrijen te wachten tot het bloedverlies voorbij is. Je kan je eerste menstruatie weer verwachten na 4 tot 6 weken. Medisch gezien is het niet nodig om te wachten opnieuw zwanger te raken.

Emotioneel herstel
Het meemaken van een miskraam brengt veel emoties met zich mee. Naast het verdriet kan er ongeloof, boosheid, een schuldgevoel en een gevoel van leegte ervaren worden. Iedereen beleeft het weer anders. Het is moeilijk aan te geven hoeveel tijd nodig is om al deze gevoelens een plekje te geven. Het is verstandig te praten over je gevoelens met je partner, familie en/of vrienden. Ook kun je altijd bij ons terecht mocht dit nodig zijn.

Wanneer moet je contact opnemen met ons?

  • Bij hevig bloedverlies
  • Bij aanhoudende klachten
  • Bij koorts (> 38° C)
  • Bij ongerustheid

In verwachting?

Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces

×