Pijn en pijnbestrijding
Bevallen doet pijn, dat weet iedereen. De vraag die iedere zwangere vrouw aan zichzelf weleens stelt is hoe zal ik de pijn ervaren en kan ik de pijn aan? Deze onzekerheid kan tot ongerustheid en soms tot angst leiden. Het opzien tegen de pijn is een normale reactie. Een goede voorbereiding op de bevalling draagt bij aan een betere ervaring. Als je weet wat je te wachten staat dan kan dit angsten en onzekerheden wegnemen. Hierdoor kan je beter ontspannen en ontspanning zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart en de bevalling soepeler verloopt.
Hoe om te gaan met de pijn?
Iedere vrouw is anders en iedereen gaat weer anders om met pijn. Toch hebben we een paar algemene tips hoe je met de pijn om kunt gaan.
- Zorg voor een bevalplek waar jij je veilig voelt
- Zorg voor mensen om je heen waarbij jij je veilig voelt.
- Probeer niet tegen de pijn te gaan vechten maar probeer de pijn te aanvaarden.
- Een wee duurt ongeveer een minuut en daarna volgt een pauze waarin je weer ontspanning kunt vinden. Deze pauze is vaak langer dan de wee, probeer je op die rustmomenten te focussen.
- Laat je niet afleiden en zeg wat je wensen en behoeften zijn.
- Bespreek je angsten of je zorgen.
- Zorg dat je je lichaam warm houdt.
- Warm water – douchen of een bad – kan helpen de weeën beter op te vangen en de pijn te verzachten.
- Een massage van de onderrug, een warme kruik of wat tegendruk kan helpen om door de top van de wee heen te komen.
- Zoek de houding waarin je de weeën het beste op kunt vangen en blijf in beweging.
Ruggenprik (epiduraal)
Bij de ruggenprik spuit de anesthesist via een dun slangetje verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels. Na 10-20 minuten is het pijnstillende effect bereikt. Nadat de ruggenprik is toegediend voel je de weeën minder tot zelfs helemaal niet meer. Er zijn ook nadelen aan de ruggenprik, zoals een uitgebreide bewaking: je bloeddruk wordt regelmatig gemeten omdat er soms sprake kan zijn van een bloeddruk daling. Je krijgt een katheter omdat je niet meer aanvoelt wanneer je moet plassen. Daarnaast kan je niet meer uit bed omdat je vanaf de plek in je rug waar je de ruggenprik hebt gehad, naar beneden toe niets meer voelt.
Soms kan het zijn dat er wat complicaties optreden zoals hoofdpijn, jeuk en koorts. Deze problemen zijn tijdelijk en kunnen goed behandeld worden. Als je volledige ontsluiting hebt, kan het zijn dat je de persweeën niet altijd goed voelt, de pijnstilling wordt dan uitgezet of verminderd om het actief persen te bevorderen.
Remifentanil
De pijnstiller remifentanil wordt toegediend door een infuus in je hand. Doormiddel van een knopje kan je jezelf na iedere wee een dosis toedienen voor de volgende wee. Het neemt niet helemaal de pijn weg maar wel de top van de wee. Het zorgt voor ontspanning tussen de weeën door en kan snel toegediend worden. Het nadeel is dat je niet meer uit bed kan omdat je niet meer goed op je benen kan staan.
Lachgas
Lachgas kan gegeven worden door ons in het IJsselland ziekenhuis of in het geboortecentrum Sophia. We hoeven je dan niet over te dragen aan de gynaecoloog. Het kan snel gegeven worden en het zorgt voor ontspanning tussen de weeën door maar neemt de pijn niet weg.
In verwachting?
Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces