Controles bij de verloskundige

Direct na de positieve zwangerschapstest kun je je al aanmelden voor een eerste controle met ons, een intakegesprek. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig van de huisarts.

Intakegesprek

Het intakegesprek, welke tegelijk een kennismakingsgesprek is met een van ons, zal bij voorkeur plaatsvinden als je 7 tot 8 weken zwanger bent, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Zo’n eerste bezoek aan ons duurt 45 minuten en is voor veel mensen toch spannend. Er wordt een echo gemaakt en je maakt kennis met een van ons. In een korte tijd komt deze verloskundige best ‘heel dichtbij’. We willen namelijk van alles en nog wat weten over o.a. jouw gezondheid, gezondheid van de vader van de baby en de gezondheid van jullie families. Ook worden er persoonlijke vragen gesteld. Dit doen we niet uit nieuwsgierigheid maar om een zo goed mogelijk beeld te krijgen welke de beste zorg is voor moeder en kind.

Ook geven wij je voorlichting over de praktijk, over gezonde voeding en over ons echobeleid. Daarnaast krijg je alvast folders mee over prenatale screeningstesten die je tijdens de zwangerschap kan laten doen. Zodat jullie je op tijd hierover kunnen verdiepen. Uiteraard is er ook ruimte om je vragen, wensen en verwachtingen t.a.v. de zorg rondom de zwangerschap met ons te bespreken.

Tijdens deze intake zullen we ook de eerste onderzoeken doen. Zo zullen we je bloeddruk meten en meten je gewicht.

Vervolgcontroles

Tijdens je zwangerschap kom je zo’n twaalf keer naar onze praktijk voor een controle. Naast het medische stuk zorgverlening hebben wij ook oog voor jou als persoon en als aankomend moeder.

Moeder worden vraagt om voorbereiding in meerdere opzichten. Met alle vragen en mogelijke onzekerheden ben je van harte welkom bij ons. We vragen elke controle hoe je je voelt en hoe jij je zwangerschap beleeft.

Iedere controle luisteren we naar het hartje van je baby, beoordelen we de groei en de ligging van je baby en meten we je bloeddruk. Een vervolgcontrole duurt ongeveer 15-20 minuten. Je hoeft niet alleen naar de controles te komen. Je mag je partner meenemen maar ook een familielid of een vriendin. Denk je meer tijd nodig te hebben dan kunnen we een extra controle of een langere controle inplannen.

Rond de 11 weken zwangerschap heb je een controle waarin we een termijnecho maken en bepalen we je uitgerekende datum. Daarnaast bespreken we de testen (prenatale screeningstesten) die je kan laten doen tijdens de zwangerschap en je krijgt een laboratoriumformulier mee om je bloed te laten onderzoeken.

We laten je bloed testen op:

  • Bloedgroep en rhesusfactor
  • Antistoffen tegen rode bloedcellen
  • Hemoglobine (ijzer)
  • Hepatitis B
  • Syfilis (Lues)
  • HIV
  • Niet nuchtere glucose (suiker)

In verwachting?

Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces

×