Leefstijladvies
Er vinden allerlei veranderingen plaats in je zwangerschap door de zwangerschap. Dit gebeurd zodat je kindje kan groeien en zich kan ontwikkelen. En ondertussen bereidt je lichaam zich ook voor op de bevalling en het kunnen geven van borstvoeding. Je bent niet ziek maar je lichaam vraagt wel om wat aanpassingen. Bij de ene vrouw zal wat kleine aanpassingen al voldoende zijn. De andere vrouw moet flink gas terugnemen om zich lekker te blijven voelen. Zorg goed voor jezelf door te denken aan gezonde voeding, voldoende rust en voldoende beweging.
Sporten
Het is heel gezond om in de zwangerschap te (blijven) sporten. Je houd je lichaam in goede conditie en je doorbloeding wordt gestimuleerd. Luister goed tijdens of na het sporten naar je lichaam. Bij klachten kan het soms nodig zijn om je tempo aan te passen of misschien een andere sport te gaan doen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn vormen van beweging die je vaak goed en tot ver in de zwangerschap kunt volhouden.
Buikspieren
De rechte buikspieren mag je niet meer trainen in de zwangerschap, omdat deze moeten gaan wijken, zodat ze ruimte kunnen maken voor de groeiende baarmoeder. De schuine en dwarse buikspieren kan je wel trainen.
Vrijen
Je kan tijdens de zwangerschap zo lang met vrijen doorgaan als je zelf wilt, behalve als er medische redenen zijn waarom jullie dat beter niet kunnen doen. Seks kan tijdens je zwangerschap niet alleen prettig zijn maar het kan je ook helpen om je lichaam voor te bereiden op de geboorte. Het houdt je bekken soepel en sterk. Het maakt je bewuster van je veranderende lichaam en het versterkt de band tussen jou en je partner. Na het vrijen kan je baarmoeder hierop reageren door samen te trekken en je kan wat druppels rood bloed verliezen. Deze samentrekkingen en dit bloedverlies is onschuldig. Je baarmoedermond is in de zwangerschap extra goed doorbloed en dan kan er soms een bloedvaatje kapot gaan.
Roken, alcohol en drugs
Roken, alcohol en drugs hebben een negatieve invloed op de vruchtbaarheid en verhogen het risico op een miskraam. Ook kan het tijdens de zwangerschap zorgen voor aangeboren afwijkingen bij het kind. Vind je het lastig om te stoppen met roken, drinken van alcohol of het gebruik van drugs? Vraag hulp bij je huisarts of vraag advies aan ons.
Sauna
In de eerste 12 weken van de zwangerschap worden alle organen en ledematen van je kindje aangelegd. Bij een verhoogde lichaamstemperatuur heb je iets meer risico op aangeboren afwijkingen. Ons advies is daarom om in de eerste 12 weken van de zwangerschap niet naar de sauna te gaan. Denk hierbij ook aan hete baden.
Toxoplasmose-infectie voorkomen
De parasiet die toxoplasmose veroorzaakt zit in de ontlasting van (jonge) katten. Daarom is ons advies geen kattenbakken schoon te maken en handschoenen te dragen als je in de tuin werkt. Om deze reden geven wij ook het advies om geen rauw vlees te eten. Er is geen behandeling mogelijk bij een infectie. Het voorkomen van een infectie is daarom wenselijk.
Gebitsverzorging
Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op bloedend tandvlees. Je hebt dan eerder kans op een ontsteking. Het verzorgen van je gebit is daarom heel belangrijk. Plan daarom een extra controle in bij de mondhygiëniste.
Gezond gewicht
Overgewicht heeft een nadelige invloed op je vruchtbaarheid. Dit geldt voor de vrouwen maar ook voor de mannen. Verder kan overgewicht zorgen voor complicaties tijdens de zwangerschap en bij de bevalling. Als je een kinderwens hebt is het advies om voor de zwangerschap een gezond gewicht na te streven. Je kunt hulp vragen bij een diëtist.
Medicijnen
Het advies is om geen medicijnen te gebruiken tijdens je zwangerschap. Het kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van je kindje. Het kan zijn dat je medicijnen gebruikt omdat je die nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan astma, depressie, hoge bloeddruk of epilepsie. Het is dan niet verstandig om dan ineens te stoppen met het gebruik van deze medicatie. Overleg altijd met je behandelend arts naar de mogelijkheden. Het kan zijn dat er een ander medicijn voorgeschreven kan worden.
In verwachting?
Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces