Wij plaatsen bij ons op de praktijk alle spiralen. Heb je vragen over de verschillende soorten spiralen, wil je een recept of wil je een afspraak inplannen dan kan je ons altijd even bellen of mailen.

Na de plaatsing van de spiraal maken wij meteen een echo.

.

Hormoonspiraal

Een hormoonspiraaltje is een kunststof ankertje van 30 of 32 mm lang. Het spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst en geeft daar een kleine hoeveelheid progestageen hormoon af. Zaadcellen komen hierdoor moeilijker door slijm van de baarmoedermond en een bevruchte eicel kan zich niet nestelen in het baarmoederslijmvlies. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Aan het spiraal met hormonen zitten twee draadjes vast die uit de baarmoedermond hangen. Deze zijn nodig voor als de spiraal weer verwijderd moet worden. Van deze draadjes merken jij en je partner meestal niets van tijdens het vrijen.

Een spiraal met hormonen moet door een getrainde verloskundige worden ingebracht of verwijderd worden. Je kunt het hormoonspiraaltje dus niet zelf inbrengen of verwijderen!

Een spiraal met hormonen beschermt je 5 jaar tegen zwangerschap. Na deze periode moet je hem vervangen door een nieuwe spiraal of door een andere soort anticonceptiemiddel. Het verwijderen van de spiraal kan ook eerder. Bijvoorbeeld bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel. Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Tijdens het verwijderen kunnen we ook direct een nieuw spiraaltje plaatsen. Je bent dan weer voor 5 jaar beschermd.

Voordelen

 • Weinig tot geen menstruatie
 • Zeer betrouwbare anticonceptie
 • Je hoeft 5 jaar lang niet over je anticonceptie na te denken
 • Hij kan op elk gewenst moment verwijderd worden.

Nadelen

 • Menstruatie is niet te ’timen’, je hebt geen invloed op je menstruatie
 • Bij sommige vrouwen verandert de menstruatie en hou je aanhoudend iets bloedverlies

Koperspiraal

De T-safe spiraal is de meest gebruikte koperhoudende spiraal in Nederland. Deze spiraal biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wil. De koperspiraal is een stukje plastic in de vorm van een ‘T’ of hoefijzer met een koperdraadje eromheen. Aan de koperspiraal zitten twee draadjes vast die uit de baarmoedermond hangen. Deze draadjes zijn nodig voor als de spiraal weer verwijderd moet worden. Tijdens het vrijen heb je geen hinder van deze draadjes.

Een koperspiraal moet door een getrainde verloskundige worden ingebracht of verwijderd worden. Je kunt de koperspiraal dus niet zelf inbrengen of verwijderen!

Een koperspiraal moet om de 10 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel.  Je kunt na het verwijderen van een spiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Of we kunnen direct na het verwijderen meteen een nieuwe plaatsen waardoor je weer 10 jaar beschermd bent.

Voordelen:

 • De koperhoudende spiraal is een methode zonder hormonen.
 • Betrouwbare anticonceptie (betrouwbaarheid >99%)
 • Je hoeft 5-10 jaar lang niet over je anticonceptie na te denken.
 • Hij kan op elk gewenst moment verwijderd worden.

Nadelen:

 • Menstruatie is niet te ’timen’, je hebt geen invloed op je menstruatie
 • Soms meer bloedverlies of hevigere menstruatie
 • Soms meer buik- of rugpijn tijdens de menstruatie

Het plaatsen van de spiraal duurt een paar minuten. Het plaatsen is vaak even vervelend. Tijdens het opmeten van de baarmoeder of tijdens het plaatsen van de spiraal kan je je baarmoeder voelen krampen. De plaatsing verrichten we met een eendenbek (speculum).

Als je kort geleden bent bevallen dan verloopt de plaatsing vaak pijnloos. Spiralen plaatsen we vanaf 10 weken na een bevalling. Ben je nog nooit bevallen dan is het fijn als je de spiraal bij ons laat plaatsen tijdens je menstruatie. Dit is niet noodzakelijk maar dan verloopt de plaatsing vaak wat soepeler. Na het plaatsen kan je direct naar huis, je kan de rest van de dag nog wat krampen hebben. Je spiraal is meteen betrouwbaar na het plaatsen wanneer het plaatsen binnen 7 dagen na de start van je menstruatie is gedaan. Je kan de eerste dagen nog wat bloedverlies hebben, dit is normaal.

Het plaatsen van de spiraal wordt door alle verzekeraars vergoed. De spiraal zelf wordt niet door alle verzekeraars vergoedt.

In verwachting?

Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces

×