Je bent zwanger en o jee het kind moet er straks ook nog uit….!! We zien vaak dat het vrouwen toch een beetje angstig maakt. Die angst zorgt ervoor dat er weinig over wordt gepraat. Door jullie een geboorteplan te laten maken, proberen wij jullie er toch te bewegen om erover na te denken.

Geboorteplan

Ooit weleens een onderneming succesvol gemaakt? Of weleens een trouwerij georganiseerd? Wat had je daarvoor nodig en hoe ben je te werk gegaan? Juist! Lijstjes, een vol Pinterest-board, tijdschriften en waarschijnlijk nog veel meer lijstjes…

Je wist dat er risico’s waren, dat het bijvoorbeeld kon gaan regenen of dat de fotograaf op het laatste moment toch niet kan. Je weet waar je wel of geen budget voor hebt. Wat je ook wil bereiken, niemand die er aan twijfelde, maar waarschijnlijk dat de meeste mensen je aanmoedigde. Maar als je zwanger bent….dan hoor je vaak de negatieve geluiden dat een geboorteplan kansloos is en dat je het maar gewoon over je heen moet laten komen omdat een bevalling niet te plannen valt.

En ja dat klopt! Een bevalling valt niet altijd te plannen maar het hele leven is onvoorspelbaar. Dat wil niet zeggen dat je je niet hoeft voor te bereiden, dat je je niet hoeft in te lezen of dat je dingen niet hoeft uit te zoeken. Ermee bezig zijn geeft je zelfvertrouwen en een positieve kijk op de bevalling. Werk de beste scenario’s uit en ook de slechtste scenario’s. Dat je je hoofd koel houdt als je plannen moeten veranderen.  Zorg dat je de regie over je bevalling neemt!

Om zo’n plan te kunnen maken is het fijn om een zwangerschapscursus te gaan volgen. Je krijgt daar informatie over de bevalling en je leert bij de meeste cursussen een manier om de weeën op te vangen. Ze zijn vaak naast dat het nuttig is ook gezellig. Je komt in contact met andere aanstaande moeders en zonder schuldgevoel kan je uitgebreid kletsen over de zwangerschapskwalen waarmee jullie allemaal wel mee te maken hebben.

Verschillende zwangerschapscursussen

Er zijn verschillende soorten zwangerschapscursussen. Er zijn cursussen die gericht zijn om je tijdens de zwangerschap fit te houden en er zijn cursussen die gericht zijn op de mentale voorbereiding van de bevalling. En ook voor de partner zijn er diverse cursussen! Welke cursus past bij jou? Het maakt verschil of je zwanger bent van een eerste of een tweede, derde kindje. Bij de eerste zwangerschap wil je alles weten omdat alles nieuw is. Bij volgende zwangerschappen is er mogelijk meer behoefte aan een opfriscursus of het zelf fit blijven.

Met of zonder partner

Veel cursussen worden in groepsverband gegeven. Bij deze cursussen zijn soms de partner elke les welkom of zijn er 1 of 2 avonden ingericht voor met partner. Maar er zijn ook cursussen die volkomen gericht zijn op jou. Er bestaan ook privélessen zoals, zwangerschapsyoga of haptonomie, die je samen kan volgen. Dit is soms mogelijk bij je eigen thuis.

We hebben hieronder een rijtje zwangerschapscursussen/trainingen gezet die hier in de buurt gegeven worden en waar we ook goede recensies van hebben terug gekregen van onze cliënten.

 1. Zwangerschapsyoga https://www.yoga-surya.com/

Deze cursus gaat uit van de verbondenheid tussen lichaam en geest. Het doel van de cursus is dat je vertrouwen krijgt in je eigen kunnen. Hierdoor krijgen gevoelens van angst en paniek minder kans. Deze cursus wordt gegeven aan de zwangeren en er is ook een avond ingepland voor met de partner. Tijdens de avonden zullen er verschillende dingen aanbod komen:

 • Er wordt informatie gegeven over de zwangerschap en de bevalling.
 • Hoe vang je de ontsluitingsweeën op.
 • Hoe voorkom je paniek, angst en het gevoel de controle kwijt te raken.
 • Alles over de perstechniek.
 • Yogaoefeningen en ademtechnieken.
 • Tijdens de partner les wordt er ook massage geleerd en een aantal praktische handgrepen om de pijn van de vrouw te verlichten. Ook zullen er aangepaste yogaoefeningen worden gedaan en diverse ademtechnieken om samen mee te oefenen.
 1. Hypnobirthing https://natuurlijkmamarieke.nl/

Bij deze cursus ligt de nadruk op de zwangerschap en de geboorte, maar ook op het ouderschap en het bewustzijn van het kindje wat in jou groeit. Onderwerpen die worden behandeld zijn bewust zwanger zijn, de geboorte, de kraamtijd, ademhalingstechnieken, mindset maar ook de praktische tools zoals een geboorteplan en de regie behouden op momenten dat er iets gebeurd.

 1. Onlinegeboorteacademie https://onlinegeboorteacademie.nl/

Deze cursus werd al lang voor corona tijd online gegeven. De cursus wordt gegeven door een verloskundige die niet meer praktiserend is. Wat leer je allemaal bij de online geboorte academie?

 • Verwachtingen van de laatste fase van de zwangerschap en meest voorkomende kwalen.
 • Stap voor stap maak je kennis met de verschillende fasen van de bevalling.
 • Je krijgt tips wat te doen als het begint.
 • Je krijgt op een rijtje wanneer je de verloskundige of het ziekenhuis moet bellen.
 • Je partner en jij krijgen tips en tricks voor het opvangen van de weeën als het heftig wordt.
 • Kennis over de verschillende soorten beschikbare pijnstilling.
 • De verwachtingen van de persfase wordt besproken.
 • Er worden tips en tricks voor de kraamtijd gegeven.
 1. Mominbalance https://www.mominbalance.com/nederland/nl/workouts/

Dit is een sportieve outdoor training die als doel heeft je sterker te maken en je conditie te verbeteren. Ze geven je ook energie en een positieve mindset. Het zorgt voor een socialere levenshouding, zelfvertrouwen, betere focus en het beter kunnen inleven in anderen. Het brengt je in balans.

 1. Samen bevallen https://www.samenbevallen.nl/

Deze cursus is voor de zwangeren met hun partners! Omdat deze cursus gelooft in de kracht van een team. Tijdens de cursus worden de verschillende fases van het geboorteproces besproken. De partners krijgen een actieve, coachende rol. Denk aan het helpen ontspannen of het begeleiden met de ademhalingsoefeningen.

 1. Haptonomie https://haptotherapieencoaching.nl/

Met een haptotherapeut onderzoek je het verhaal van je lichaam en je gevoelsleven. Doormiddel van aanraking, oefeningen en gesprekken beleef en doorleef je wat de ander en je omgeving met je doen en hoe je hierop reageert. Onderwerpen die worden behandeld zijn:

 • Actieve rol partner, gericht op bewustwording, ontspanning en ondersteuning (ook bij trajecten om zwanger te worden0
 • Contact maken door aan te raken met moeder, vader/partner en het kindje. Dit is voor een veilige hechting.
 • Omgaan met en verminderen van pijn en angst bijvoorbeeld als gevolg van een trauma, eerdere bevalling of niet zwanger kunnen worden.
 • Informatie over de bevalling zoals ontsluitings- en baarhoudingen
 • Adviezen over draaghoudingen en contact maken met de baby na de bevalling.

Voor de partner

 1. Cursus voor mannen https://welcometomankind.nl/

Geef de aanstaande vader iets waar hij écht wat aan heeft. Deze training leert hem hoe hij omgaat met zijn hormonale zwangere vrouw, wat hij moet doen als de bevalling zich vroegtijdig aandient en welke kinderwagen hij moet kopen. Weet hij al dat bedklossen net zo goed vervangen kunnen worden door kratten bier? Dit is een cursus zonder gepuf maar nuchter en duidelijk met wat de aanstaande papa te doen staat.

Uiteraard zijn er nog veel meer zwangerschapscursussen te vinden. Mocht je een cursus gevolgd hebben en was je er enthousiast over en heb je er echt wat aan gehad geef ons dan een berichtje!

De meiden van Amarant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *