Praktisch dingen om te regelen

Geboorte aangifte
Je doet aangifte van de geboorte bij de burgerlijke stand in de gemeente waarin je kind is geboren. Aangifte doen van de geboorte is verplicht. Als vader of moeder moet je aangifte doen van de geboorte van je kind. Wanneer jullie geen aangifte kunnen doen dan moet iemand die aanwezig was bij de geboorte aangifte doen. Je moet binnen 3 (werk)dagen na de bevalling aangifte gedaan hebben, de geboortedag zelf niet mee gerekend. Wat neem je mee?

  • Geldig paspoort of ID-kaart van degene die aangifte doet (woon je in de gemeente waar je aangifte doet dan is een rijbewijs ook goed).
  • Geldig paspoort of ID-kaart van de moeder van de baby (woont de moeder in de gemeente waar je aangifte doet dan is een rijbewijs ook goed).        
  • Geboortebericht van de verloskundige of arts (niet verplicht).
  • Akte van erkenning (als de baby voor de geboorte is erkend).
  • Akte van naamkeuze (als er bij de erkenning voor de geboorte is vastgelegd welke achternaam jullie kindje krijgt).
  • Trouwboekje (Als jullie getrouwd zijn. Jullie kindje kan dan bijgeschreven worden in het trouwboekje, dit is echter niet verplicht).

Wat gebeurt er met de gegevens van de geboorte aangifte? Bij de geboorteaangifte van jullie kind maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. Dit is het bewijs van de geboorte van jullie kind. In de akte staan de namen van jullie kind. Controleer voordat je de geboorteakte ondertekent of de namen goed geschreven zijn. Kom je er later achter dat er een (spel)fout in de akte staat? Dan kun je de fout laten verbeteren.
Bij de aangifte wordt jullie kind geregistreerd in de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) en krijgt een Burgerservicenummer (BSN). Dit gebeurt direct als je woont in de plaats waar je aangifte doet. Is jullie kind geboren in een andere gemeente dan waar je woont? Dan wordt je gemeente automatisch op de hoogte gesteld van de geboorte. Dit gebeurt door de gemeente waar het kind is geboren.