Leefstijladviezen

Schadelijke stoffen en straling
Wees voorzichtig met chemische middelen zoals ongediertebestrijders, verf op terpentinebasis etc. Gebruik van een verf op waterbasis kan geen kwaad; lucht wel goed tijdens het gebruik. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend. Voor de zekerheid kun je beter geen soorten gebruiken waar loodhoudende oplosmiddelen in zitten. Is een röntgenonderzoek tijdens de zwangerschap noodzakelijk, vermeld dan duidelijk dat je zwanger bent. Soms kan het onderzoek uitgesteld worden tot na de bevalling. Is een röntgenonderzoek echt noodzakelijk, dan kan deze over het algemeen gewoon worden uitgevoerd. Vaak kan de baarmoeder afgeschermd worden. Het kind krijgt dan zo weinig mogelijk straling. Heb je in je werk mogelijk te maken met schadelijke stoffen of andere schadelijke invloeden, bespreek dit dan met je werkgever en/of de ARBO-dienst. Meer informatie kun je ook vinden op de website van arbopoortaal.nl of in de folder van het RIVM ‘Kinderen krijgen? Denk na over risico’s op uw werk’

Tuinieren
Bij het werken in de tuin is het belangrijk handschoenen te dragen en je handen nadien goed te wassen. Ook verse groentes uit de tuin moet je eerst goed wassen voordat je deze eet. In de tuin kunnen uitwerpselen van katten liggen. In de uitwerpselen van (vooral jonge) katten kan een parasiet voorkomen, die toxoplasmose kan veroorzaken.

Seksualiteit
De beleving van seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt van vrouw tot vrouw. Klachten als moeheid, misselijkheid en pijnlijke borsten kunnen de zin in seks in de weg staan. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen verboden ten aanzien van seksualiteit. Vrijen kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken. Alleen bij bloedverlies of gebroken vliezen wordt gemeenschap afgeraden, in verband met infectiegevaar. Problemen met seksualiteit kun je altijd met ons bespreken. Dit geldt ook voor eerdere vervelende seksuele ervaringen, of indien je moeite hebt met inwendig onderzoek zodat wij er bij de bevalling rekening mee kunnen houden.

Vakantie
Je mag gerust op vakantie gaan. Let er wel op een vakantiebestemming te kiezen waar goede medische zorg voorhanden is. Tegen vliegreizen bestaat uit medisch oogpunt geen bezwaar. Vraag wel goed na bij de vliegtuigmaatschappij tot welke zwangerschapsduur je mee kunt vliegen (let op de zwangerschapsduur wanneer je terug reist). Meestal ligt de grens bij 34 weken. Vakanties op grote hoogte worden afgeraden omdat er op grote hoogte (2150 meter en hoger) minder zuurstof beschikbaar is. Probeer in warme landen voldoende water te drinken (uit flessen) en smeer je in met een hoge factor tegen de zon. Omdat je in de zwangerschap meer gepigmenteerd bent is de kans op pigmentvlekken groter, zeker als je onbeschermd in de zon zit. Draag bij voorkeur ook een hoedje of pet in de volle zon. Probeer eten bij straattentjes te voorkomen, dit om de kans om ziek te worden van het eten te voorkomen. Indien je van plan bent op vakantie te gaan neem dan altijd je zwangerschapskaart mee. Zo heb je al je zwangerschapsgegevens bij de hand als dat  nodig mocht zijn.

Sporten
Pas bij sporten je tempo aan. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt beoefenen. Sporten, zoals hockey waarbij je een risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zoals skiën, zijn minder verstandig. Indien je na 18 weken een stomp in je buik krijgt kan dit gevaar opleveren voor je baby, omdat de placenta hierdoor deels kan loslaten. Wij raden je dan ook aan om deze sporten na 18 weken niet meer te beoefenen. Voor alle andere sporten geldt: doe wat je altijd deed, maar verminder of stop wanneer je merkt dat het klachten geeft of wanneer het je meer vermoeit dan normaal. Zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt tijdens het sporten.

Sauna en zonnen
In de eerste 14 weken van de zwangerschap is het niet verstandig om naar de sauna of onder de zonnebank te gaan. Het is onbekend of deze hoge temperaturen schadelijke effecten kunnen veroorzaken vroeg in de zwangerschap, wanneer het embryo zich aan het ontwikkelen is. Ga je na een zwangerschapsduur van 14 weken zonnen of naar een sauna, drink dan voldoende, smeer je goed in met een zonnecrème en zorg regelmatig voor afkoeling.

Werk
Voor werk geldt in de zwangerschap hetzelfde advies als voor veel andere activiteiten: Luister naar je lichaam en ga niet over je grenzen heen. Als je je werk niet kunt uitvoeren zoals vóór de zwangerschap, bespreek dit dan met je werkgever en eventueel met de bedrijfsarts/arbodienst. Kijk voor meer informatie over wet en regelgeving op de website van van FNV bondgenoten.