Alcohol

Als je zwanger bent, is de veiligste keuze voor je baby helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is een giftige stof die schadelijk kan zijn voor je ongeboren kind. De risico’s en de ernst van de schade nemen toe naarmate je vaker drinkt en naarmate je per keer meer drinkt. Maar geen enkele hoeveelheid is veilig.

Waarom niet drinken?
Stel je voor dat je zwanger bent en alcohol gedronken hebt. Dan is de verhouding tussen alcohol en bloed in jouw lichaam bijna hetzelfde als in het lichaam van je baby.
Als jij een glas wijn hebt gedronken, is jouw alcoholpromillage ongeveer 0,3. Maar dat van je baby dus ook. Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene. De lever van een baby kan de alcohol nog niet afbreken. Alcohol blijft daarom langer in het bloed van je kind dan in jouw bloed. Daar komt bij dat een ongeboren baby negen maanden lang volop in ontwikkeling is. Die ontwikkeling kan worden verstoord door alcohol. Het is niet te zeggen hoeveel alcohol leidt tot welke schade aan uw kind. Daarom is het beter helemaal niet te drinken als je zwanger bent.

Wat zijn de risico’s?
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap heeft verschillende risico’s. Deze risico’s hangen
af van de hoeveelheid die je drinkt. Of van wat er in het lichaam van het kind ontwikkeld wordt op het moment dat jij drinkt. De belangrijkste risico’s zijn:
• Een te vroeg geboren baby
• Een te lichte baby (laag geboortegewicht)
• Schade aan hersenen of andere organen van de baby
• Kans dat de baby het Foetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) krijgt

Alcohol drinken en borstvoeding geven?
Als je drinkt, verspreidt de alcohol zich over al je lichaamsvocht. Het komt dus ook in de borstvoeding terecht. Als je voor het voeden alcohol hebt gedronken, drinkt je baby dus ook alcohol. Dit is schadelijk voor de baby omdat de hersenen nog steeds volop in ontwikkeling zijn. Bovendien gaan baby’s door alcohol minder moedermelk drinken. Ook raakt hun slaapritme door alcohol verstoord. Het is daarom belangrijk dat een baby geen alcohol binnen krijgt via de borstvoeding.
Geef je borstvoeding en wil je toch graag alcohol drinken? Wacht dan na een glas alcohol drie uur met het geven van borstvoeding. Kolf je de melk in deze periode van drie uur af, dan kun je die niet meer gebruiken. Voor ieder glas dat je drinkt, moet je drie uur rekenen. Dus: twee glazen drinken betekent zes uur wachten en drie glazen is negen uur wachten. Als je je aan deze tijden houdt, krijgt je kind geen alcohol binnen. Wel heeft alcohol drinken nog een ander nadeel: het is mogelijk dat je borstvoeding minder goed op gang komt (of blijft) als je alcohol drinkt.

rad-infolijn

Download hier de folder als Pdf.