Wat te regelen

 

Erkenning
Wanneer je niet getrouwd bent en niks regelt krijgt de baby automatisch de achternaam van de (biologische) moeder. Wanneer je als man je kind wilt erkennen en dus officieel het vaderschap van het kind op je wilt nemen, zal je hiervoor erkenning moeten regelen. Samen met je partner ga je naar het gemeentehuis (van de gemeente waar je bent ingeschreven) om de akte van erkenning van de ongeboren vrucht op te laten maken. Je kunt dan samen kiezen welke achternaam de baby krijgt. Ik adviseer om de erkenning voor de 24e zwangerschapsweek te regelen.

Door de erkenning van het kind is de vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor moet hij eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Dit kan pas na de geboorte en moet aangevraagd worden bij de kantonrechter.

Als een vrouw en een man getrouwd zijn en samen een kind krijgen, is erkenning niet nodig. De echtgenoot van de moeder wordt door de wet automatisch beschouwd als de vader. Ook als hij niet de biologische vader van het kind is.

Bij een geregistreerd partnerschap is erkenning van een kind niet automatisch geregeld. De vader moet het kind dan erkennen.

Meer informatie vind je op de website van de overheid.

 

Kraamzorg
Na de bevalling heb je kraamzorg nodig. Dit is zorg voor moeder, kind en het gezin in de eerste week na de bevalling. De kraamverzorgende komt tijdens en/of na de bevalling zorg verlenen aan jou en je baby.

Vraag al aan het begin van de zwangerschap (liefst voor 16 weken) kraamzorg aan. Je kunt je (met of zonder overleg met je zorgverzekeraar) aanmelden bij een kraamzorgbureau van je eigen keus.

In deze regio zijn veel verschillende kraamzorgorganisaties actief, hieronder noemen wij een aantal, je bent vrij om een kraambureau te kiezen dat bij jou past. Naast de grote bureaus zijn er ook kraamverzorgende die als zelfstandige werken.

Allerzorg kraamzorg

Kraamzorg De Eilanden

Kraamzorg De Waarden

RST Kraamzorg

Careyn Kraamzorg

Kraamzorg Rotterdam

Kraamzorg met een goud randje

 

Vergeet niet ook een kraampakket aan te vragen, dit kan meestal via je zorgverzekeraar. Mocht dit niet kunnen dan kun je zelf bij de drogist de benodigde spullen halen. Wat je nodig hebt vind je op de lijst “inhoud kraampakket en baby uitzet” 

Keuze waar te bevallen
In Nederland kun je, wanneer je gezond bent en de zwangerschap goed verloopt, kiezen waar je wilt bevallen. Bij ons zijn er de volgende mogelijkheden:

Bij het IJsselland ziekenhuis vinden ze het fijn als je je van te voren inschrijft. Wanneer je daar nog niet bekend bent moet je even langs met een geldig legitimatiebewijs en je pasje van je zorgverzekering. Wanneer je al een zogenaamd “ponskaartje” hebt kun je je vaak via internet of telefonisch aanmelden.

Bij het Sint Franciscus Gasthuis hoef je je niet van te voren in te schrijven.

Gelukkig komt het niet vaak voor, maar het kan gebeuren dat het ziekenhuis waar je graag zou bevallen op het moment dat je echt gaat bevallen vol ligt of dat de verkeerssituatie dusdanig is dat het niet haalbaar is om binnen aanzienlijke tijd in het ziekenhuis te zijn. Samen zullen we dan kijken wat de beste uitwijkmogelijkheid is voor dat moment.

Welke voeding ga je je baby straks gevenborstvoeding
De keuze voor welke voeding je zo meteen, na de bevalling, wilt gaan, is iets om goed over na te denken. Borstvoeding wordt  door De WHO en Unicef gezien als de beste voeding voor een pasgeboren baby. Ook voor de moeder zijn er veel (gezondheid-)voordelen bij het geven van borstvoeding. Ons advies is dan ook voor (nagenoeg) iedereen om te starten met borstvoeding.

Maar er kunnen redenen zijn waarom dat bij jou niet gaat of dat je dat niet wilt en je zal kiezen voor flesvoeding.

Welke keuze je ook maakt, wij zullen zorgen voor goede begeleiding en wij kunnen je over beide opties informatie geven.