Voedings- en leefstijladviezen

Voedings- en leefstijladviezen

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. “Eten voor twee” is echter niet nodig, veel informatie kun je ook terug vinden op de site van het voedingscentrum.

De meeste mensen weten wel dat roken en alcohol drinken niet goed is tijdens de zwangerschap. Ook overgewicht kan zorgen voor verschillende complicaties tijdens de zwangerschap en/of bevalling.

Zo kan alcohol drinken en/of roken ervoor zorgen dat een zwangerschap langer op zich laat wachten of eerder kan leiden tot een vroeggeboorte of miskraam. Vrouwen met overgewicht hebben iets grotere kans op een miskraam en de groei van de baby is uitwendig moeilijker te volgen, daarnaast hebben zij grotere kans op ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes.

Om de gezondheid van je kindje te bevorderen kun je dus het beste kiezen voor een rook- en alcoholvrije aanloop naar de zwangerschap. Je kunt ook al voor de zwangerschap proberen je gewicht te regulieren eventueel met behulp van een diëtiste

Dit alles maakt de kans groter dat de eerste weken van een zwangerschap goed verlopen. De rest van de zwangerschap is roken, drinken en of drugs gebruik door de vrouw altijd riskant. Ons advies is dus ook om te stoppen met roken, geen alcohol meer te drinken en geen drugs meer te gebruiken.

Roken
Alcohol
Drugs
Medicijnen
Waar moet je verder nog op letten?