Echoscopisch onderzoek

Met Echografie, ook wel echoscopie genoemd, kunnen we jouw ongeboren baby in beeld brengen. Zo kun je zicht krijgen op de grootte, structuur en ontwikkeling van de baby. We kunnen dan zien hoe jouw kindje zich ontwikkelt.

Binnen onze praktijk verzorgen wij zelf de basis echoscopie. Wil je gebruik maken van de combinatietest en/of de 20-weken echo dan kunnen wij je doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum. Onder de basis echo’s vallen onder andere de volgende echo’s:

  • vitaliteit echo
  • de termijn echo
  • groei echo
  • placenta lokalisatie
  • liggingsecho

Vitaliteit echo: Deze vindt bij de eerste afspraak plaats, vanaf 8 weken. Bij deze echo zal er gekeken worden of er al hartactie aanwezig is, of de zwangerschap zich op de juiste plaats bevindt en hoeveel embryo’s er zijn. Indien geen goed beeld verkrijgbaar is via de buikzijde zal een inwendige echo/vaginale echo gedaan worden. 

Termijn echo: Deze vindt idealiter plaats tussen 10-12 weken. Bij deze echo zal er aan de hand van de lengte van de baby (ook wel CRL of kruinromp lengte) bepaald worden hoe ver de zwangerschap is en kunnen we de uitgerekende datum vast stellen. Indien geen goed beeld verkrijgbaar is via de buikzijde zal een inwendige echo / vaginale echo gedaan worden.

Groei echo: Dit is een echo die meestal pas in het 2e of 3e trimester plaats vindt. Wanneer er twijfels zijn over de op de hand beoordeelde groei van de baby, kan er met de echo gekeken worden hoe de baby groeit.

Placenta lokalisatie: Wanneer er bij de 20 weken echo (SEO) sprake is van een laag liggende placenta, wordt er bij 32 weken nogmaals gekeken naar de locatie van de placenta. Meestal is de placenta rond die tijd mooi mee omhoog gegroeid en zijn er geen verdere consequenties.

Ligging echo: Als we twijfelen of er is sprake van een onstabiele ligging van het kind dan zal rond de 36 weken een echo worden gemaakt om te kijken of het hoofd van het kind beneden ligt.

Naast de basis echo’s kunnen er in Nederland ook echo’s gemaakt worden in het kader van de prenatale screening. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om je ongeboren kind te laten onderzoeken. Sinds 1 april 2017 kan je kiezen uit 2 verschillende testen. Via de combinatietest (tussen 9 en 13 weken zwangerschapsduur) kun je laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kind met downsyndroom. Via de NIPT (vanaf 11 weken zwangerschapsduur) kan je laten bepalen of je kind downsyndroom heeft. Deze test is bijna voor 100% betrouwbaar. Voor beide testen geldt dat als er een ongunstige uitslag uitkomt je gebruik mag maken van vervolg onderzoek. Ouders die kiezen voor downscreening krijgen ook te horen of hun kind een verhoogde kans heeft op trisomie 13 (patausyndroom) of trisomie 18 (edwardssyndroom). Iedere vrouw die deelneemt aan de screening op downsyndroom krijgt de uitslag voor trisomie 13 en 18 te horen tenzij je zelf aangeeft dat niet te willen weten.

Daarnaast kun je laten onderzoeken of je kind misschien een open ruggetje heeft of een andere aangeboren lichamelijke aandoening door middel van het structureel echoscopisch onderzoek, kortweg SEO genoemd. Deze echo vindt plaats rond de 20 weken zwangerschapsduur.

Deze onderzoeken kunnen je misschien geruststellen over de gezondheid van je kind. Maar ze kunnen je ook ongerust maken en je voor moeilijke keuzes stellen. Je bepaalt zelf of je de onderzoeken wil en of je daarna eventueel nog vervolgonderzoek wilt laten doen. Je kunt op elk moment stoppen met het onderzoek. Het SEO wordt vergoed vanuit de basis verzekering de combinatietest wordt alleen vergoed als er een medische indicatie bestaat.

Filmpje 10 weken echo
Filmpje 12 weken echo
Filmpje 20 weken echo