Controles

Indien je zwangerschap goed verloopt kom je ongeveer 14 keer op controle. Het standaard schema ziet er als volgt uit:

Intake: 8-9 wkn (inclusief echo intacte zwangerschap)

Termijn echo: 10-12 weken

Vervolgcontroles: rond 16, 20, 24, 28, 31, 33, 35 weken en vanaf 36 weken elke week een controle.

Tussen 33-35 weken vindt er een groei en/of liggingsecho plaats.

Wanneer nodig kan er extra tijd ingeboekt worden of afgeweken worden van bovenstaand schema op ons of jullie verzoek. Partners zijn elke controle meer dan welkom maar het is niet verplicht. Ook mag je een familielid of vriendin meenemen naar de afspraak.

De intake (de eerste controle) duurt ongeveer 45 min. Wij nemen graag de tijd om met jou en je eventuele partner kennis te maken. Daarom stellen wij veel persoonlijke vragen maar daarnaast willen wij ook de nodige medische informatie van jullie en jullie familie weten. Met de antwoorden op deze vragen kunnen wij beoordelen of de zwangerschapscontroles bij ons kunnen plaatsvinden of dat wij in overleg met de gynaecoloog kijken hoe en waar jij de beste zorg kunt krijgen. Ook kan er naar voren komen dat wij extra aandacht aan bepaalde zaken moeten besteden. Wij zullen voor iedereen na de intake een persoonlijk zorgplan maken zodat voor jullie duidelijk is welke zorg jullie kunnen verwachten. Naast het opstellen van een persoonlijk dossier zullen ook de eerste controles gedaan worden. Echoscopisch zullen wij bekijken of er sprake is van een vitale zwangerschap. Verder meten wij je bloeddruk en zullen wij bloed af nemen ten behoeve van de standaard zwangerschapsscreening.

Ook zal er tijdens deze eerste controle veel informatie gegeven worden en proberen wij al jullie vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. De mogelijkheid van prenatale screening zullen wij ook met jullie bespreken.

De vervolgcontroles, duren ongeveer 15 minuten. Tijdens deze controles zullen wij je vragen beantwoorden, geven wij gedoseerd informatie over bepaalde onderwerpen en zullen wij medische controles uitvoeren. Denk hierbij aan bloeddruk meten, wegen, uitwendig onderzoek (met onze handen voelen wij aan je buik of de baarmoeder, met daarin je kindje en het vruchtwater, goed groeit) en naar het hartje van de baby luisteren. Bij alle vrouwen zal rond 30 weken nogmaals bloed afgenomen worden voor de bepaling van je ijzergehalte (Hb). Op indicatie zal er aanvullend bloedonderzoek voor bijvoorbeeld suiker en/of echoscopisch onderzoek gedaan worden.

Tussen 33-35 weken nemen wij graag wat langer de tijd voor je, indien gewenst bij je thuis, om de bevalling en eventueel het geboorteplan  door te spreken. Tijdens deze controle bespreken wij graag je wensen en verwachtingen ten aanzien van de bevalling. Een goede voorbereiding is tenslotte al het halve werk… Ook nemen wij tijdens deze controle het beladvies met je door.

Wanneer je een week voorbij je uitgerekende datum bent, bijna overtijd, bespreken wij met jullie de verschillende mogelijkheden omtrent het beleid. In de regio Rotterdam en omstreken zijn er verschillende mogelijkheden tussen de 41 en 42 weken. Bij een goede conditie van moeder en kind kun je prima afwachten tot 42 weken zwangerschapsduur. Wel zullen we vanaf 41 weken extra controles doen in samenspraak met de gynaecoloog. Deze controles bestaan uit een echo om te beoordelen of er nog voldoende vruchtwater is, een CTG (hartfilmpje van de baby) om de conditie van je kindje te monitoren en indien nodig / gewenst inwendig onderzoek om te beoordelen of de bevalling ingeleid zou kunnen worden. Je mag uiteindelijk zelf beslissen of je vanaf 41 weken ingeleid wil worden of dat je wacht tot 42 weken. Medisch gezien is het wenselijk dat vanaf 42 weken de bevalling ingeleid wordt. Dit zal gebeuren in het ziekenhuis onder de verantwoording van de gynaecoloog.

Het strippen kan een mogelijkheid zijn om te voorkomen dat je serotien wordt en dus ingeleid moet worden.

Strippen is in onze praktijk vanaf 41 weken mogelijk. Door middel van inwendig onderzoek beoordelen wij of er eventueel al ontsluiting is. Strippen houdt in dat je probeert de vliezen los te woelen van de baarmoederwand (de vliezen blijven hierbij wel intact) zodat er prostaglandines vrij kunnen komen. Dit is het hormoon wat ervoor zorgt dat de baarmoedermond verweekt. Bovendien kán het binnen 48 uur je weeën opwekken. Mocht dit niet gebeuren dan kan strippen ook helpen om een eventuele inleiding te vergemakkelijken. Het meest recente Nederlandse onderzoek naar strippen toont aan dat de kans dat je echt overtijd (serotien) loopt verkleind wordt. Het beste resultaat krijg je als je pas vanaf 41 weken stript en dit dan om de dag herhaalt. Wanneer je al een keer bevallen bent is de kans van slagen groter. Het is niet altijd mogelijk om te strippen dit hangt af van de toegankelijkheid van de baarmoedermond. Strippen heeft geen nadelen voor je kindje. Wel kun je zelf het strippen als onprettig of zelfs pijnlijk ervaren. Sommige vrouwen hebben na het strippen langere tijd last van harde buiken zonder dat de bevalling echt gaat doorzetten. Na het strippen heb je vaak wat vaginaal bloedverlies en ook een soort menstruatie-achtige krampen in je onderbuik. Ben je 40 weken zwanger dan zullen wij de mogelijkheid van strippen met je bespreken. Je kunt er dan rustig over nadenken wat je zou willen.