,

Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Normale afscheiding is vloeibaar, slijmerig, doorzichtig wit en ruikt niet sterk. Tijdens de zwangerschap is dit niet anders. Maar wanneer is het niet normaal?

Veel witte afscheiding en zwanger

De meeste vrouwen hebben last van meer afscheiding als ze zwanger zijn. Ook wordt deze gedurende de zwangerschap steeds wateriger. Dit is normaal. Maak je hier dus geen zorgen om.

Deze afscheiding wordt ook wel witte vloed genoemd. Het hormoon oestrogeen is de oorzaak van deze witte afscheiding tijdens je zwangerschap. Dit hormoon zorgt ervoor dat er meer bloed naar je bekkengebied stroomt. Hierdoor maken de slijmvliezen in je vagina meer slijm aan. Deze witte afscheiding heeft tijdens de zwangerschap de functie, het beschermen van het geboortekanaal tegen mogelijke ziekteverwekkers. De hoeveelheid afscheiding verschilt per vrouw. Het hebben van dus veel afscheiding is normaal. Ook dat het wat zurig ruikt is vrij normaal.

Zie je dat de afscheiding er anders uit ziet of anders ruikt dan kan dit veroorzaakt worden door bloedverlies , een ontsteking, een vaginale schimmel of een soa (sexueel overdraagbare aandoening).

Vruchtwater of witte afscheiding

Aan het eind van je zwangerschap kan je behoorlijk veel waterige afscheiding hebben. Dit is ook de periode dat je moet letten op mogelijk vruchtwaterverlies. De belangrijkste verschillen zijn:

VruchtwaterAfscheiding
KleurHelder en kleurloos, zoals water. Soms met witte vlokken erin.Kan behoorlijk waterig zijn, maar heeft altijd een wittige kleur.
GeurHeeft een zoete geur.Heeft geen geur
StructuurIs niet plakkerig.Soms dunner dan normaal, maar altijd een beetje slijmerig.

Afwijkende afscheiding

Witte, brokkelige afscheiding

Als je afscheiding wit en brokkelig is, heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie. Andere klachten die hierbij horen zijn jeuk, brandende pijn, pijn bij het plassen en tijdens de gemeenschap. Verder kan je vagina er rood en geïrriteerd uitzien. Het kan vanzelf over gaan maar als je klachten vervelend zijn dan is het verstandig om de huisarts te contacten om je een medicijn te laten voorschrijven.

Bruine afscheiding

Bruine afscheiding als je zwanger bent, is meestal onschuldig. Het wordt vaak veroorzaakt door een kleine hoeveelheid bloed in je afscheiding. Dit kan in het eerste trimester vaak komen door innestelingsbloeding.

Gele/groene of stinkende afscheiding

Als je gele afscheiding hebt welke niet stinkt en je hebt er geen andere klachten bij dan is er waarschijnlijk niks aan de hand. Is je afscheiding duidelijk een stuk geler, groener of het stinkt dan kan dit wijzen op een ontsteking of een soa. Neem contact op met je huisarts.

Tips bij veel witte afscheiding tijdens zwangerschap

Meer witte afscheiding als je zwanger bent, is normaal. Toch vinden veel zwangere vrouwen het erg onprettig. Je kan het helaas niet verminderen. Wel kunnen de volgende tips je helpen om te gaan met veel afscheiding:

  • Gebruik maandverband zonder parfum. Aan sommige soorten maandverband en tampons is parfum toegevoegd. Sommige vrouwen zijn hier gevoelig voor, wat voor jeuk kan zorgen. Om deze jeuk te voorkomen, kan je maandverband of tampons zonder parfum gebruiken.
  • Draag katoenen ondergoed. Wanneer je synthetisch ondergoed draagt, ga je sneller zweten. Heb je een vaginale schimmel? Dan kan deze zich door het zweten sneller vermeerderen. Bij een vaginale schimmel kan het dus helpen om katoenen ondergoed te dragen.
  • Wees voorzichtig met wassen. Misschien heb je de neiging om de witte afscheiding weg te wassen. Wees daar voorzichtig mee. Was je vagina alleen met water en dep deze voorzichtig droog. Gebruik liever geen zeep. Dit kan de balans in je vagina verstoren en het risico op een vaginale schimmelinfectie vergroten.
  • Gebruik geen vaginale spoeling. Er zijn verschillende vaginale spoelingen en deodoranten op de markt. Wanneer je deze gebruikt, kan de zuurgraad van je vagina verstoord raken. Koop deze middeltjes dus liever niet. Ze doen je vagina meer kwaad dan goed.
  • Gebruik eventueel een glijmiddel. Vrijen met geïrriteerde slijmvliezen is vaak onprettig. Daarom is het goed om te wachten met vrijen tot je vagina hersteld is. Het kan ook helpen als je van tevoren goed opgewonden raakt en een (neutraal) glijmiddel gebruikt.

De meiden van Amarant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *