Echo

Tijdens je zwangerschap krijg je bij ons diverse echo’s aangeboden. Wij zijn alle drie naast verloskundige ook echoscopist, de echo’s zullen dan ook tijdens je controle zijn. Indien geen goed beeld verkrijgbaar is via de buikzijde zal een inwendige echo / vaginale echo gedaan worden.

Onder basis echo’s vallen onder andere de volgende echo’s:

  • vroege echo (vitaliteitsecho)
  • termijn echo
  • groei echo
  • placenta lokalisatie
  • liggingsecho

Vroege echo (vitaliteit) echo
De vroege echo, oftewel vitaliteitsecho, wordt gemaakt als je 7 tot 8 weken zwanger bent. Dit gebeurt tijdens je eerste controle. We kijken of het hartje klopt, hoeveel weken je ongeveer zwanger bent en of de baby in de baarmoeder is genesteld. Ook wordt onderzocht hoe de baarmoeder eruit ziet en of je een eenling of meerling verwacht.

Termijn echo
Als je 10-12 weken zwanger bent, krijg je een termijnecho tijdens je controle bij ons. Dit is een echo waarmee de exacte duur van je zwangerschap wordt bepaald. Op basis van de termijnecho kan de uitgerekende datum worden vastgesteld.

Groei echo
Standaard maken wij een groei echo bij 30 en 35 weken zwangerschap. Wanneer er twijfels zijn over de op de hand beoordeelde groei van de baby, kan het zijn dat wij hiervan afwijken. Met de groei echo meten wij het hoofdje, de buikomvang, de bovenbeenlengte van je baby en controleren wij het hoeveelheid vruchtwater.

Op basis van de groei echo kunnen we bepalen of je kindje goed groeit. Op verzoek van ons kan de groei echo meerdere malen herhaald worden, zodat wij een goed beeld krijgen van de groei van de baby.

Placenta lokalisatie (moederkoek)
Wanneer er bij de 20 weken echo (Structureel Echoscopisch Onderzoek) sprake is van een laag liggende placenta, wordt er bij 32 weken nogmaals gekeken naar de locatie van de placenta. Dit zal gebeuren middels een vaginale echo. Meestal is de placenta rond die tijd met de buik mee omhoog gegroeid en zijn er geen verdere consequenties.

Ligging echo
Vanaf 35 weken zwangerschap is de ligging van je baby belangrijk. Soms kan de ligging van je kindje niet goed worden gevoeld door ons. Een liggingsecho van de baby zal hier dan meer duidelijkheid over geven. Deze echo zal dan direct tijdens de controle plaatsvinden.

In verwachting?

Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces

×