Jeuk en zwangerschapscholestase
Hoe ontstaat zwangerschapsjeuk?
Tijdens de zwangerschap kan je te maken krijgen met jeuk. Het meest komt de jeuk voor op de lichaamsdelen die in omvang groeien tijdens de zwangerschap. Denk aan je buik, je borsten en/of je bovenbenen. Door de groei komt er meer spanning op je huid te staan, dit zorgt ervoor dat de huid uitrekt en dat veroorzaakt jeuk.
Ook door de vergrote, snellere doorbloeding kan je jeuk krijgen. Je krijgt het hierdoor sneller warm waardoor je eerder last jeuk krijgt. Verder is je huid tijdens de zwangerschap droog. Zorg daarom dat je voldoende drinkt en smeer jezelf regelmatig in met een hydraterende crème.
Een andere oorzaak van jeuk kan komen doordat je zwangerschapscholestase hebt.
Wat is zwangerschapscholestase?
Bij zwangerschapscholestase ontstaat onder invloed van hormonen stuwing van gal in de galwegen. De gal loopt niet door. Hierdoor kunnen galzouten (afvalstoffen uit de lever) zich ophopen in je lichaam en hevige jeuk veroorzaken. Er is geen huiduitslag zichtbaar. De jeuk zit voornamelijk op je handpalmen of je voetzolen.
Daarnaast kan je andere klachten erbij krijgen zoals verminderde eetlust, misselijkheid en je niet lekker voelen. Ook kan je urine donkerder kleuren. Je huid kan wat geler kleuren en je ontlasting kan er vetter of ontkleurd uit zien. Deze aandoening kan gepaard gaan met een verstoorde leverfunctie en kan complicaties geven voor je kindje geven.
Geen onschuldige jeuk dus! Het is daarom belangrijk dat je bij vermoeden van deze aandoening contact met ons opneemt.
De meiden van Amarant
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!