, ,

Het coronavaccin, kinderwens en de zwangerschap

Een onzekere tijd en moeilijke beslissingen. Waar doe je nu goed aan? Hoe kan je je kindje het beste beschermen en hoe zorg je goed voor jezelf?

Naar aanleiding van het artikel in de krant over onderzoeken naar Covid-19 en zwangerschap krijgen wij veel bezorgde telefoontjes. En terecht! Het is ook spannend en er zijn ook veel vragen rondom dit onderwerp. Daarom hier in het kort waarom wij adviseren om je tijdens de zwangerschap of als je een kinderwens hebt je toch te laten vaccineren.

Zwangerschap

In het begin van alle corona hectiek keurde de Europese Geneesmiddelen Bureau (EMA) de vaccins voor zwangere alleen op strikt huisarts advies goed. Dit was een formele beslissing omdat zwangeren vrouwen niet werden meegenomen in het onderzoek naar het effect van het vaccin op personen. De EMA had daardoor te weinig gegevens om een op onderzoek gebaseerd advies te kunnen geven.

Inmiddels staat vast dat de vaccins geen kwaad kunnen. Er zijn onderzoeken gedaan onder 100 duizend zwangerschappen bij gevaccineerde zwangere. Er blijkt geen verhoogd risico te zijn op miskramen, vroeggeboorten en/of risico rondom de geboorte of zorgen om de baby zelf.

Wij staan daarom achter het besluit van de KNOV, NVOG en de NVK om je als zwangere vrouw wel te laten vaccineren.

Zwangere vrouwen met covid-19 lopen een groter risico op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte. De vaccins tegen COVID-19 die op dit moment beschikbaar zijn in Nederland en waar ook de meeste ervaring mee is in de zwangerschap, zijn de mRNA-vaccins van Pfizer of Moderna.

Kinderwens

Maar er gaan toch ook verhalen rond dat het iets met je menstruatiecyclus kan doen? En wat nu als ik door het vaccin geen eisprong meer krijg? Dit bemoeilijkt dan toch mijn kans op een zwangerschap?

Wat bekend is over de vrouwelijke cyclus is dat het aan veel meer factoren onderhevig is. Bijvoorbeeld stress is factor 1 als het gaat om het uitblijven van de menstruatie. Er kwamen ongeveer 14 duizend meldingen binnen bij het Lareb waarbij vrouwen aangaven dat hun cyclus onregelmatig werd en er hevigere bloedingen kwamen. Er is een eerste onderzoek geweest of er een verband is tussen het vaccin en het uitblijven of veranderen van de cyclus. Deze blijkt er niet te zijn!

De gedachten dat het vaccin wel iets kan doen met je cyclus is niet onlogisch. Met name het vrouwelijke hormoon oestrogeen is nauw verbonden met allerlei processen in het immuunsysteem. Het vaccin doet iets met je immuunsysteem dus dat kan invloed hebben op je cyclus. Dit is vaak eenmalig en van korte duur en niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken.

Heb je zorgen of vragen neem contact met ons op! Wij proberen zo goed mogelijk voor jullie te zorgen, ook in deze tijden.

De meiden van Amarant

Bron:

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.