Bevallen

Na een tijd van lichamelijke en mentale groei ben je klaar om te bevallen. De baby is groot en rijp genoeg om geboren te worden. De meeste bevallingen vinden plaats tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Elke bevalling is anders en vraagt om een eigen individuele aanpak. Zelfvertrouwen en veiligheid draagt bij aan een positieve ervaring van je bevalling. Zorg dat je zelf de regie houdt en geef je wensen aan ons door. Wij zullen je hierin begeleiden en helpen om een situatie te creëren die past bij jouw wensen.

Geboorteplan
Tijdens de zwangerschap zullen we je vragen een geboorteplan in te vullen. Een geboorteplan is een overzichtelijk document waarin jouw wensen rondom de bevalling staan beschreven. Het schrijven van een geboorteplan kan je helpen bij het voorbereiden op je bevalling. Het geeft je inzicht over wat jij fijn zou vinden en wat je van ons verwacht. Het geboorteplan bespreken we rond de 33 weken tijdens een controle zodat we tijdens de bevalling goed weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Het kan zijn dat het plan tijdens de bevalling niet gevolgd kan worden omdat een medisch ingrijpen noodzakelijk is. Het is ons streven om zoveel mogelijk van je wensen en behoeften te waarborgen.

Een bevalling waarbij geen medische ingrepen nodig zijn heeft de minste risico’s voor moeder en kind. Wij zullen er daarom ook alles aan doen om het spontane verloop van de bevalling te bevorderen en het proces goed in de gaten te houden. Mochten er complicaties optreden, dan zullen we de hulp van de gynaecoloog inroepen.

Voorweeën en harde buiken
In de laatste weken van de zwangerschap hebben vrouwen vaak al harde buiken die steeds vaker komen. Soms is er ook sprake van korte pijnlijke contracties. Dit is normaal! De baarmoeder bereidt zich voor op de bevalling. De baarmoedermond kan hierdoor zachter en korter worden maar de bevalling is dan nog niet begonnen.

Ontsluitingsweeën
Goede krachtige weeën die met een goede regelmaat komen zijn een belangrijke voorwaarde voor een vlotte ongecompliceerde bevalling. De baarmoedermond wordt steeds zachter en korter en na er ontstaat ontsluiting. Bij deze weeën heb je vaak ook wat bloedverlies.

Persweeën
Als de ontsluiting bijna volledig is, krijg je een onhoudbare drang om te persen. Dit gevoel ontstaat doordat het hoofdje van de baby zakt en op je endeldarm drukt. Hierdoor voelt het alsof je heel nodig naar de WC moet. Je baarmoeder gaat in een reflex krachtig samentrekken en duwt langzaam de baby door het geboortekanaal de baarmoeder uit. Bij een eerste kindje duurt dit persen gemiddeld 1 uur en als je al een keer eerder bent bevallen dan kan het persen vlot gaan en kan de kleine al binnen 5-30 minuten geboren zijn.

Geboorte
Wanneer de baby in goede conditie geboren wordt krijgen jullie ruim de tijd om de baby te knuffelen en te bekijken. De geboorte van een kind is een intens en emotioneel moment. Dit moment storen we zo min mogelijk. De baby blijft (in iedergeval) een uur bij moeder of vader bloot op bloot liggen en wordt niet direct aangekleed. Dit is een fijn moment om even bij te komen en van de baby te genieten. Daarnaast zorgt het voor een juiste temperatuur bij de kleine, de stresshormonen van de baby gaan hierdoor naar beneden en het zuigreflex om te drinken wordt gestimuleerd. Alleen als er een medische noodzaak is bij moeder of kind zullen we ingrijpen en verder onderzoek doen.

Wat kan je van ons verwachten?
Als de bevalling is begonnen komen we bij je langs om te kijken hoe de bevalling vordert. We zullen je weeën observeren en vragen naar bloedverlies en vocht verlies. Daarnaast meten we je bloeddruk op en voelen aan je buik. De conditie van de kleine houden we in de gaten door naar het hartje te luisteren. Om de ontsluiting te kunnen beoordelen moeten we met 2 vingers voorzichtig inwendig voelen. Hierbij leggen we uit wat we doen en wat we voelen. Deze onderzoeken bij elkaar geeft ons een goed inzicht in welke fase van de bevalling je zit. Hierna wordt er in overleg met jou (en je partner) een plan gemaakt.

Afhankelijk van de situatie wordt in overleg met jullie gekeken wat de plaats van de bevalling gaat worden. Je kunt kiezen om thuis te bevallen of een verplaatste thuisbevalling in het geboortecentrum Sophia. Ook kan je poliklinisch in het ziekenhuis bevallen. Wij komen in het IJsselland, Sint Franciscus of het Maasstad.

In verwachting?

Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces

×