,

Leven voelen

Leven voelen, minder leven voelen en andere alarmsymptomen

De bewegingen in uw buik worden steeds krachtiger. U kunt schoppen, draaien, golven en porren voelen. Uw partner kan het nu ook voelen. Als uw kind erg actief is, kunt u uw buik zien bewegen.

Uw kind ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin het slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt uw kind niet of nauwelijks, maar zodra uw kind wakker is, is het actief. De meeste kinderen bewegen in de middag en avond. Tot de 32e week van de zwangerschap neemt het aantal bewegingen toe. In de laatste weken en rond de uitgerekende datum kunnen de bewegingen anders en minder krachtig worden. Dit komt doordat uw kind minder ruimte heeft. Veel vrouwen ervaren ‘schuiven’ in hun buik. Het blijft belangrijk dat u uw kind regelmatig voelt.

Rustige en drukke baby’s

Sommige kinderen zijn druk en anderen rustig. Dit kan per zwangerschap verschillen. Zorg ervoor dat u vertrouwd raakt met de bewegingen van uw kind.

Wat kan invloed hebben op het bewegen en het voelen?

Ligging van de placenta

Als de placenta (moederkoek) aan de voorkant van de baarmoeder zit, kunt u uw kind tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen zo krachtig dat u de bewegingen voelt.

Houding

Hoe vaak u uw kind voelt, hangt onder andere samen met uw houding. Als u ligt, voelt u uw kind beter bewegen dan wanneer u staat. Als u aan het werk bent, ervaart u misschien minder bewegingen dan u gewend bent. Dan is de aandacht op andere dingen gericht.

Medicijnen, alcohol, roken

Uw kind zal wat slomer zijn als u pijnstillers met morfine of kalmerende middelen gebruikt. U voelt dan minder bewegingen. Daarom mogen deze dan ook alleen in overleg met uw verloskundig zorgverlener worden ingenomen. Roken en alcohol, kunnen de bewegingen van uw kind ook beïnvloeden en wordt om meerdere redenen afgeraden.

Wat doe ik als mijn kind anders, minder of niet beweegt?

Vanaf 28 weken

Nu moet u uw kind elke dag regelmatig kunnen voelen. Als uw kind minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om bewegingen in de buik te voelen. Als u op uw linkerzij ligt, voelt u uw kind het best. In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal.

  1. ga twee uur lang op uw linkerzij liggen
  2. voelt u minder dan tien bewegingen deze twee uur of twijfelt u over de kracht van de bewegingen en bent u niet gerustgesteld?
  3. neem dan meteen contact met ons op

De meiden van Amarant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.